Mulighed for at vælge

I dag har private kunder, mindre virksomheder og offentlige institutioner mulighed for selv at vælge, hvilken elleverandør de ønsker at købe deres strøm fra.

Der er mange muligheder i det frie elmarked, og det kan være svært at bevare overblikket. Når man sammenligner tilbud fra flere leverandører, er der nogle vigtige forhold, man skal have øje for, f.eks.:

Man skal sørge for, at tilbuddene dækker de samme perioder, for elprisen på det frie marked varierer efter årstiderne. Generelt er priserne lavest om sommeren og højest i vinterhalvåret. Derfor kan for eksempel en halvårskontrakt fra 1. april umiddelbart se billigere ud end en kontrakt, der begynder 1. januar.

Man skal også sørge for at momsen er inkluderet i de beløb, der sammenlignes.

Vær også opmærksom på, om leverandørerne opkræver særlige abonnementer eller administrationsgebyrer.

Endelig skal du også som privat elkunde se på andre ting end prisen, når du sammenligner de forskellige leverandører. God service, fordelagtige kundetilbud og professionel rådgivning kan hurtigt spare dig for langt flere nettokroner end det, du kan hive hjem på elprisen.

Det hænger sammen med, at betalingen for den frie markedsel udgør mindre end 20% af slutbeløbet på elregningen. De øvrige cirka godt 80% er blandt andet afgifter til staten, faste betalinger til drift af elnettet og betaling af miljø-el til lovbestemt, fast pris. Derfor er prisforskellene mellem leverandørerne små.